Stema Sibiului
Hotărârea nr. 1541/2002 privind aprobarea stemei municipiului Sibiu, județul Sibiu
Istoric
Inițial stema Sibiului a fost identică stemei scaunului Sibiului, constând în două spade încrucișate. În secolul al XIV-lea a fost adăugat triunghiul foliat cu frunze de nufăr.
Descrierea stemei
Stema Sibiului este atestată din secolul al XIII-lea. Aceasta se compune dintr-un scut antic cu smalțul câmpului roșu.
În acest câmp se află două spade încrucișate cu vârful spre talpa scutului, de argint, cu mănunchiuri de aur, care susțin prin garda lor o coroană foliată deschisă, de aur.
Spadele străpung împletit o trinchetă foliată cu foi de nufăr, cu vârful spre talpa scutului, toate de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală cu șapte turnuri, de argint.
Semnificațiile elementelor însumate
Spadele încrucişate cu vârful în jos semnifică, potrivit mitologiei şi uzanţei medievale, luarea în posesie a pământului, voinţa cetăţenilor de a apăra municipiul şi drepturile lor civice.
Coroana foliata, numita în heraldica transilvăneană "Corona Regia", semnifică statutul de oraş liber regal, aflat pe fundus regius ("Pământul crăiesc").Smaltul roşu al scutului simbolizează autonomia locală constituţională.
Trincheta foliată, semn al unităţii treimii, semnifică solidaritatea civică.Stema ca întreg simbolizează comunitatea sibienilor, iar aurul semnifica aspiraţia locuitorilor spre prosperitate.
Coroana murală cu şapte turnuri indică rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții