Povestea Calendarului
Sibienii și turiștii vor avea un nou loc de distracție. Este vorba despre un parc de distracții tematic, numit Povestea Calendarului. Acesta este construit pe malul râului Avrig, în zona Castelului de lut, și cuprinde 12 căsuțe tematice, fiecare reprezentând una dintre lunile anului, cu denumirile tradiționale, populare, românești.
Scurt Istoric
O familie de sibieni Anca și David Damian activează în domeniul construcțiilor și, de aproape 15 ani, au un teren în Porumbacu de Sus. Acolo au o cabană unde merg când vor să petreacă timp la aer curat și liniște alături de copii. Pandemia și restricțiile de ordin social au făcut ca, în ultima vreme, familia Damian să stea cât mai mult timp la poalele munților, totodată ivindu-se și ideea unei investiții în sprijinul părinților care vor să iasă cu cei mici în natură.
"În anul 2007 am achiziționat un teren în zona turistică Porumbacu de Sus, construindu-ne o cabană. Petrecându-ne foarte mult timp în împrejurimi, am putut observa dezvoltarea treptată a zonei și potențialul turistic. Totul a pornit de la o joacă... vorbind despre aspectele pozitive ale vremurilor cu care ne confruntăm, când omenirea este lovită de pandemie COVID-19, ca și părinți, a trebuit să fim tot timpul inventivi, copiii noștri, Albert de 11 ani și Sofia de 6 ani, fiind foarte activi. Timpul petrecut în natură - zona se bucură de lanțul Munților Făgăraș, satul Porumbacu de Sus fiind situat la poalele vârfului Negoiu, ne-a împins la o idee foarte simplă. Ideea aceea simplă a fost de a veni în sprijinul părinților și de a satisface nevoia celor din jur, de a te bucura de frumos și de toate bogățiile pe care această zonă le poate oferi", a explicat, pentru Turnul Sfatului, Anca Damian.
Așa s-a închegat un proiect ce îmbină nevoia familiilor de a ieși în natură cu arta și cultura poporului român: înființarea unui parc tematic pentru copii, cu scopul de a promova basmele și folclorul.
"Ne-am gândit să creăm o poveste. Dintotdeauna, datinile și obiceiurile au stat la temelia satului tradițional și, din fericire, satul Porumbacu de Sus ține vie amintirea acestor obiceiuri. Acest lucru ne-a făcut să ne întoarcem la origini. Lunile anului le cunoaștem cu toții, însă puțini știm povestea lor, de unde vin, ce spun legendele, denumirea populară. Încă de la intrare, oaspeții sunt întâmpinați de poarta în formă de carte deschisă cu câte o vorbă despre fiecare lună, pregătind să se facă cunoștință cu cele 12 căsuțe care poartă denumirile străvechi ale lunilor. Tematica parcului, împreună cu folclorul românesc, tradițiile și elementele tematice ale lunilor, compun o lume de basm și propun atât elemente familiare pentru copii cât și pentru adulți, aceștia din urmă având ocazia să-și amintească de vremea copilăriei", a explicat Anca Damian.
Pentru ca oferta să fie completă, întreg spațiul a fost gândit în așa fel încât să ofere cât mai multe oportunități de petrecere a timpului liber, indiferent de vârstă.
"Povestea Calendarului își așteaptă prietenii de toate vârstele. Au fost amenajate locuri de joacă pentru pitici, zone foto pentru adolescenți și îndrăgostiți, zone de relaxare pentru părinți și bunici. Căsuța cu turtă dulce așteaptă nerăbdătoare, Ciuperca cu bunătăți, Cireșarul cu suveniruri și Restaurantul cu bucate tradiționale dornici de oaspeți. Conceptul parcului și designul ne aparțin, experiența în domeniul construcțiilor și-a spus cuvântul. Este un concept de suflet, în care s-au implicat toți membrii familiei, de la mic la mare (copii, părinți, bunici) și având susținerea necondiționată a prietenilor, angajaților, fiecare lăsându-și amprenta, de la culori până la arhitectură", spun gazdele.
Povestea calendarului a fost deschis publicului pe 3 Iulie 2021
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții