Mocănița de pe Valea Hârtibaciului
Plimbările cu Mocănița a devenit o atracție turistică pentru locuitorii județului Sibiu sau străini.
Pentru că voluntarii de la Asociația Prietenii Mocăniței, reușesc să facă ce și-au propus și să invie legenda, să dea un nou impuls turismului din zona.
Mocănița o cale ferată cu ecartament îngust care șerpuiește printre dealurile sudice ale Transilvaniei și pe lângă numeroase biserici fortificate săsești.
Străbate de asemenea o rezervație naturală Natura 2000, presărată din abundență cu faună sălbatică și floră deosebită, într-un peisaj rural pașnic, dominat în depărtare de crestele înzăpezite ale Carpaților.
Vizitarea unor atracţii turistice este (Ferma - Şcoală de la Cornăţel și Biserica fortificată de la Hosman,
Scurt Istoric
În 1895, incepe la Sighișoara construcția liniei ferate îngustă Sighisoara - Agnita - Sibiu ce străbate Podișul Hartibaciului, legând orașele Sibiu, Agnita și Sighisoara dar și comunitățile de pe acest traseu. În 1898 se finalizează 48 de km pâna la Agnita. Apoi, în 1910 linia a fost prelungită cu încă 62 km, pâna la Sibiu.
La vremea aceea trenul traversa orașul Agnita chiar pe strada principala pe care o împărțea cu autovehiculele ce circulau la vremea aia, cu trăsurile și chiar cu pietonii. Era o parte integranta din viata urbei.
Tot în aceeași perioada, la insistenta comunității locale, se dau în folosință încă 13 km pe ramura Cornatel - Vurpar, care prelungind linia inițială, a ajuns la un total de 123 km și avea să devină după război, cea mai lungă cale ferată îngustă din România.
În 1965 linia dintre Sighișoara și Agnita a fost închisă și apoi demontată. Cauza a constituit-o curbele strânse și pantele abrupte care o faceau dificil de utilizat și scump de operat și întreținut.
Astfel a fost construit drumul județean care leagă Sighișoara de Agnita. Porțiunea de linie rămasă intre Agnita și Sibiu, respectiv Cornatel - Vurpar, a fost modernizată la standardele vremii, cu precadere pentru transportul de marfă.
Traseul pe care mocănița circulă este Cornățel - Hosman pe Valea Hârtibaciului. pe o distanță totală de 8 km, dus-întors în aproximativ 40-45 de minute.
Această porțiune de linie de cale ferată îngustă a fost restaurată de voluntarii de la Asociația Prietenii Mocăniței.
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții