Comitatul Sibiu
Comitatul Sibiu, cunoscut și ca Varmeghia Sibiului, a fost o unitate administrativă a Regatului Ungariei, care a funcționat în perioada 1876-1920. Capitala comitatului a fost orașul Sibiu.
Poziţia localităţii Comitatul Sibiu
Geografie
Comitatul Sibiu se învecina la vest cu Comitatul Hunedoara (Hunyad), la nord-vest cu Comitatul Alba de Jos (Alsó-Fehér), la nord-est cu Comitatul Târnava Mică(Nagy-Küküllő) și la est cu Comitatul Făgăraș (Fogaras). În partea de sud, acest comitat forma granița între Regatul Ungariei și Regatul României. Râul Olt curgea prin acest comitat. Munții Carpați formau limita sudică a comitatului. Suprafața comitatului în 1910 era de 3.619 km², incluzând suprafețele de apă.
Istorie
Comitatul Sibiu a fost înființat în 1876, când structura administrativă a Transilvaniei a fost schimbată. În 1918, urmată fiind de confirmarea Tratatului de la Trianon din 1920, comitatul, alături de întreaga Transilvanie istorică, a devenit parte a României.
După Unirea Transilvaniei cu România, teritoriul acestui comitat a fost inclus în județul Sibiu. Cea mai mare parte a comitatului Sibiu este cuprinsă în prezent în județul Sibiu, mai puțin fostul district al Sebeșului Săsesc (cu localitățile Câlnic, Gârbova, Lancrăm, Petrifalău, Pianu, Săsciori și Șugag) care face parte în prezent din județul Alba.
Stema Comitatul Sibiu
Stema comitatului Sibiu este o stemă complexă, care a fost creată folosind cartografiile scaunelor sătești ale județului. Scutul cu sferturile picioare era tăiat, iar bastonul era de asemenea plat.
- În primul câmp, în jurul lor plutesc două săbii încrucișate, șase stele plasate regulat strălucind. Deasupra săbilor, săbiile și stelele sunt închise de o floare cu antet deschis.
- În cel de-al doilea câmp, un leu cu două coți se sprijină pe cap cu o antet deschisă - stema unui scaun săsească.
- Ursulețul din stânga în cel de-al treilea câmp este vizibil cu o limbă plină de limbaj - stema scaunului din casă.
- Al patrulea câmp plutitoare, flancat de doi cerbi cu trei fire, crini naturale legat cu un buchet vazut - brate Streda de scaune.
- Scutul Buttercup se termină câmp stilizat pe frunze in forma de inima, triunghiul curbat și mai sus frunze deschise coroana plutitoare - Sibiu armelor scaun.
Scutul era așezat pe un capăt triunghiular stilizat al vetrei și plasat pe săbiile încrucișate. Pe scut este vizibil cu mânerul sabiei, rubinul, smaraldul și cuișoarele ascuțite. Scuturile - pe dreapta sunt leii cu două coți, cu antet deschis, cu flori încrucișate.
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții