Biserica fortificată maghiară din Copșa Mică 

Istoric

O primă atestare documentară datează de la începutul secolului al XV-lea. Conform informațiilor profesorului Coriolan Suciu așezarea apare inițial sub denumirea de Parva Kabaz în anul 1402. În anul 1415 localitatea apare sub denumirea de Kops Minor, iar în anul 1429 apare sub denumirea de Kyss Kappyss. Alte mențiuni documentare: Magyar Kapus - 1733, Klein Kopische - 1850.

Biserica

Călugărul Rogerius, fugind din captivitatea tătară (1241), nota că turnurile bisericilor fuseseră singurele sale călăuze. Afirmațiile canonicului reprezintă indicii prețioase privind existența unor biserici zidite înainte de invazia tătarilor. Acestea erau construite în stilul romanic, un stil masiv și auster. Romanicul a fost introdus în Transilvania de ordinele călugărești și de oaspeții germani. Întâlnim în general două tipuri de bazilici romanice: cele înzestrate cu ​turn de vest și cele fără turn. Biserica din Copșa Mică a aparținut primei categorii. Biserica romanică a fost ridicată în secolul al XIII-lea și este cuprinsă în actuala biserică luterană. 

Din vechiul lăcaș de cult se mai păstrează fațada de vest, cu un mic turn clopotniță, prevăzut cu un drum de strajă. Pe fațada vestică se mai disting elemente decorative specifice stilului romanic, numite lesene, care sunt formate din pilaștri înguști și subțiri, fără capitel și bază. Biserica este înconjurată de o incintă de dimensiuni modeste. În interiorul lăcașului se remarcă altarul baroc, orga cu decorațiuni clasiciste, precum și tribunele simple. 


Stemei orașului Copșa Mică

Hotărârea nr. 12/2014 privind stemei orașului Copșa Mică, județul Sibiu

Descrierea stemei 

Stema orașului Copșa Mică, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată.

În partea superioară, în dreapta, în câmp roșu, se află o grapă de poartă de argint.

În partea superioară, în stânga, în câmp argintiu, se află un ciorchine de strugure albastru cu vrejul și cele două frunze de culoare verde.

În partea inferioară, în câmp albastru, se află trei halebarde de argint, așezate în triunghi.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.

Semnificațiile elementelor însumate

Grapa medievală de poartă simbolizează faptul că pe locul bisericii evanghelice actuale, în secolul al XV-lea s-a construit un turn de pază în jurul căruia a luat ființă localitatea; acest turn avea rol de punct vamal pentru comercianții din acea vreme.

Strugurele este simbolul regional pentru renumita zonă viticolă Valea Târnavelor.

Halebardele sugerează faptul că orașul nu a cunoscut supunerea, fiind considerat un oraș liber.

Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraș.


© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți