Biserica fortificată din Vurpăr 

Istoric

Descoperirile făcute de-a lungul timpului pe teritoriul acestui sat, demonstrează prezența omului aici încă din neolitic, astfel sub dealul "Pădurea Copiilor" (Kinderwald), s-a găsit un topor aparținând acestei epoci. În anul 1877, în locul numit "Rodeburg" au fost găsite trei securi de bronz cu cârlig și două cercuri de bronz (pentru butucul roții carului) datând din epoca bronzului. Pe teritoriul satului s-au mai descoperit o secure de aramă din perioada timpurie a bronzului, un ac de bronz din epoca târzie a bronzului și nouă brățări din epoca bronzului. Din locuri neprecizate mai provin un vârf de lance și o brățară, amândouă de origine celtică, un brăzdar de fier din epoca romană și o spadă cavalerească de la începutul secolului al XIII-lea. La începutul acestui secol, pentru cultul catolic se înalță lăcașul în stil romanic, cu trei nave și un cor compus dintr-o travee pătrată. În secolul al XVI-lea, Vurpărul intră sub stăpânirea lui Radu de la Afumați, domnitor al Țării Românești.[2] Satul Vurpăr a fost până în anul 1876 sub administrația Scaunului Sibiului.

Aici s-au asezat primii sași din regiunea Sibiului.​

Biserica

Localitatea are o istorie bogată, cu numeroase vestigii datând din epoca bronzului și din neolitic. În apropiere de sat, în "Pădurea copiilor", a fost descoperit un topor neolitic de piatră lustruit și neperforat de formă triunghiulară. La locul numit "Radeburg" s-au descoperit în 1877 trei seceri de bronz cu cârlig precum și două cercuri de butuci de roți din același metal. Tot în vatra satului au mai fost găsite o secure plată de aramă, un ac de bronz alături de nouă brățări, un vârf de lance și o sabie de fier.

Cel mai important obiectiv turistic al așezării este Biserica Evanghelică, una dintre cele mai vechi bazilici romanice din Transilvania. Biserica păstrează cele trei nave romanice și corul, doar absida fiind înlocuită în secolul al XV-lea cu un altar poligonal. Ulterior, în 1750, a fost construit în partea de vest și turnul. Luneta portalului de nord este decorată în relief cu pomul vieții, încadrat de un leopard în dreapta și de o ființă fantastică, având cap de leu și corp de pește, în stânga.

Din vechea fortificație se mai păstrează doar un bastion pe latura de nord, precum și unele porțiuni ale incintei de apărare.


Stema comunei

Hotărârea nr. 1091/2013 privind aprobarea stema comunei Vurpăr,  județul Sibiu

Descrierea stemei 

Stema comunei Vurpăr, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular albastru, cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint.

În partea superioară se află o biserică formată din: un turn cu acoperiș ascuțit, ceas și două ferestre în țeapă; o navă principală cu acoperiș în două ape și 3 ferestre în partea de sus, precum și cu absidă laterală cu acoperiș în pantă, intrare și 3 ferestre; pronaos cu acoperiș în două ape, ferestre și contraforți, totul de argint.

În partea inferioară se află un snop de grâu între două tulpini cu porumb.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate

Brâul undat reprezintă pârâul Vurpăr, care străbate localitatea.

Biserica fortificată reprezintă lăcașul de cult construit în prima jumătate al secolul al XIII-lea și, totodată, o mobilă heraldică vorbitoare, deoarece în limba germană "Vurpăr" = "Burgberg" = "Dealul Cetății".

Grâul și porumbul simbolizează ocupația de bază a locuitorilor, agricultura.

Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.


© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți