Biserica fortificată din Roșia
Istoric
Prima atestare documentară datează din anul 1327, însă descoperirile arheologice dovedesc existența omului aici încă din cele mai vechi timpuri, astfel cu prilejul unei periegheze din anul 1968, în locul numit "Fața Nemelei" s-au descoperit fragmente ceramice din epoca bronzului târziu și din epoca Hallsttatiană.
Cele mai consistente urme arheologice sunt cele ale perioadei dacice și cele romane. În partea de sud-vest a satului, în locurile "Kramor" și "Krannerech", sondate în anul 1958, se află o cetate dacică ce conține material ceramic format din vase fragmentare lucrate cu mâna, din pastă grosieră și ornamente specifice acastei specii și fragmente de fructiere din pastă cenușie fină, lucrată la roată, fragmente de oale și străchini din pastă roșie, cenușie și cenușie-negricioasă.
Biserica
Biserica din Roșia se încadrează în stilul romanic. A fost construită în jurul anului 1225 ca bazilică romanică, aspect care a suferit foarte puține modificări până acum. Are trei nave din piatră, absida corului este semicirculară. Din vechea bazilică se pot observa zidurile de piatră, coloanele cu arcurile dintre nava principală și navele laterale, cele patru travee ale arcelor în cruce din navele laterale, arcele în cruce ale corului, fațada vestică, portalul de nord cu pilaștri, și urmele ferestrelor de deasupra acoperișurilor navelor laterale. Biserica a mai suferit modificări în secolele XV-XVIII prin adăugarea unor piloni de susținere, un hol de intrare pe latura de vest, lărgirea unor ferestre, zidirea portalului din partea de nord și anexarea unei sacristii din cărămidă. La 1734 biserica suferă alte modificări, la ea mai adăugându-se amvonul cu decorațiuni din lemn, și balustradă din fier (1781), altarul baroc (1782) o adevărată operă de artă. Arcul triumfal și absida corului au urme de pictură (stil neoclasic) și o inscripție în limba latină, datată din secolul al XIX-lea. Orga are șase registre, a fost construită în jurul anului 1850 de Heinrich Maywald și a beneficiat de reparații în anii 1900 și 2010.
O altă campanie majoră de restaurare a bisericii are loc la 1889, când acoperișul navei este arcuit (anterior fiind plat) iar pilonii arcadelor întăriți. Neavând turn-clopotniță, locul acestuia este luat de singurul turn de apărare al fortificației încă vizibile din jurul bisericii. Acesta are înălțimea de 8 metri, în partea superioară având pe latura dinspre stradă, un ceas, actualmente nefuncțional.
Stema comunei
Hotărârea nr. 709/2021 privind aprobarea stemei comunei Roșia, județul Sibiu
Descrierea stemei
Stema comunei Roşia, Caşolţ, Cornăţel, Daia, Nou și Nucet ce aparține reședința Roşia
Stema comunei se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în șef.
Sus, în câmp roșu, se află o cruce latină de aur.
Jos, în câmp de aur, se află un cerc albastru, având în interiorul său o turlă de biserică de aur, iar de o parte și de alta cinci dungi negre de însemnat vite.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate
Roșu face referire la numele localității, Roșia - astfel că stema este o "stemă vorbitoare".
Crucea latină simbolizează credința locuitorilor.
Cercul cu turla de biserică trimite la cele două biserici evangelice-luterane fortificate din Roșia și din Daia, amândouă fiind monumente istorice.
Dungile de însemnat vite sunt poziționate în concordanță cu așezarea geografică a satelor aparținătoare ale comunei, de la dreapta la stânga: Roșia, Nou, Daia, Cașolț și Cornățel.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții