Biserica fortificată din Miercurea Sibiului
Istoric
Miercurea Sibiului este atestată documentar din secolul al XIII-lea.
Biserica
Biserica Evanghelică din Miercurea Sibiului este construită în secolul al XIII-lea, ca bazilică în stil romanic. Nava centrală inițială a fost prevăzută în vest cu un turn mic și cu o tribună. La sfârșitul secolului al XV-lea, navele laterale sunt supraînălțate, turnul romanic fiind înglobat aproape cu totul în acoperișul supraînălțat al colateralelor. Cu acelați prilej se montează ancadramentul gotic al portalului de sud.
Biserica a fost refăcută de mai multe ori în secolele XVII-XVIII. O intervenție majoră are loc în anul 1783, când nava principală și colateralele primesc bolți baroce, iar corul este refăcut și extins spre est. Se păstrează turnul de apărare al porţii din partea sudică.
In interiorul bisericii, atât arhitectura (bolțile, stâlpii), cât și mobilierul (altarul, amvonul, cristelnița, stranele), poartă amprenta barocului transilvănean. Dintre toate piesele, se remarcă altarul monumental, realizat de către Simon Wolff și Johann Weiss. Tabloul central al altarului, care reprezintă tema Răstignirii, este flancat de statuile lui Moise și Aaron și încadrat de elemente arhitecturale baroce, precum coloane, stâlpi, volute și frunze; în partea inferioară este redată Cina cea de taină.
Fortificația
Fortificația ce împrejmuiește biserica este de formă ovală, cu drumul de strajă încă vizibil. Cămările sunt duble, suprapuse, un nivel jos, subteran și unul deasupra, mai înalțat. Pe lăzile pentru provizii mai sunt urmele scrise ale numelor familiilor de sași din Miercurea. Pe timp de pace, aici se depozitau grâne și alimente, iar în caz de pericol, sătenii se puteau refugia în încăperile generoase. Astăzi, între aceste cămări s-au refugiat câtiva iepurași, iar biciclete roz, cărucioare și alte jucării de plastic sunt depozitate la întâmplare de copiii familiei care îngrijește biserica.
Stema orașului Miercurea Sibiului
Hotărârea nr. 513/2007 privind aprobarea stemei orașului Miercurea Sibiului, județul Sibiu
Descrierea stemei
Stema orașului Miercurea Sibiului și comune Apoldu de Sus și Dobârca ce aparține orașului Miercurea Sibiului, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite.
În câmp albastru, în mijlocul scutului, se află un ciorchine cu struguri, cu vrej și frunze, toate de aur, aflate între două coarne de cerb.
Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu 3 turnuri crenelate.
Semnificațiile elementelor însumate
Ciorchinele cu struguri semnifică importanța viticolă a zonei.
Coarnele de cerb reprezintă un element heraldic din vechea stemă din secolul al XVI-lea.
Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraș.
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții