Biserica fortificată din Mediaș
Începuturile localităţii
Prima menţiune documentară sigură datează din 1267 deci este foarte probabil că Mediaşul exista deja de mai multă vreme la acea perioadă. De asemenea, tradiţia spune că la început a existat un nucleu de case în jurul unei biserici construite pe ruinele castrului roman şi că la 1200 ar fi trăit aici 100 de locuitori. Cu timpul acest nucleu s-a extins şi a fost înconjurat de fortificaţii. Aşezarea a avut de la bun început un ţesut des de meşteşugari şi comercianţi. Între zidurile cetăţii se găseau măcelari, morari, brutari, pielari, tăbăcari, cizmari, blănari, dulgheri, rotari, fierari, aurari, şelari, curelari, cărămidari etc. Ei erau organizaţi în bresle şi uniuni de bresle la care aveau arondate localităţile din împrejurimi. Pe lângă aceste activităţi, se dezvoltă vinificaţia, Mediaşul fiind centrul unei zone viticole deosebit de prielnice supranumită "Ţara vinului". Vinul era atât de important că la un moment dat, preţurile mărfurilor se stabileau după preţul mustului.
Biserica
Biserica fortificată este construită din anul 1488 în stil gotic, si a fost înconjurată de un zid de apărare cu turnuri. Turnul, datorită structurii solului, s-a inclinat de-a lungul timpului. A fost construit în anul 1460 si supraînălțat cu 3 nivele în anul 1550. În anul 1551 a atins înălțimea de 68.5 m. și astfel a mai primit patru turnulețe,asta reliefând faptul că orașul avea pe atunci judecătorie. În anul 1783 acoperișul este refăcut si cele patru turnuri se repara. În același an, globul aurit ce a fost montat în anul 1550 în vârf de turn este coborât iar cu această ocazie, tinându-se cont de obiceiul timpului a fost citită "corespondența" strămoșilor. Turnul reprezenta un punct ideal de observație al tuturor împrejurimilor. În vremuri nesigure cum erau pe atunci, trâmbițasul orașului avea împortantă misiune de a alarma cu trompeta în caz de nevoie. Greșelile acestuia erau foarte aspru sancționate ajungâdu-se chiar la aruncarea acestuia din turn în cazul in care ar fi pus orașul in pericol. Din acele vremuri provine numele, Turnul Trompeților.
În turn a fost reținut Vlad Țepeș în anul 1476, după conflictul cu regele Matia Corvin. Pe pereții interiori pot fi admirate picturi murale executate în sec.XIV-XV. Altarul este compus din trei părți, iar triptichonul a fost realizat în 1480. Picturile acestuia reprezinta suferințele lui Isus. Cel cu imaginea lui Isus crucifiat, sub brațul drept se poate oberva imaginea Vienei, fapt prin care se dovedește că tablourile au fost realizate in Austria. Pe pereții interiori sunt expuse anumite covoare orientale, donațiile credincioșilor existând din sec.XVI. În biserică se poate admira de asemenea cea mai veche cristelniță de bronz din țară, ce a fost realizată la sfârșitul secolului XIV, iar baldachinul amvonului a fost realizat în 1679 de meșterul Sigismund Moess. Orga a fost construită în 1755 . În biserică se organizează concerte, ocazie cu care se întorc spătarele băncilor din biserică, astfel ca spectatorii să stea cu fața spre orgă.
Cetatea Mediaşului
În 1438 a avut mult de suferit de pe urma invaziei turceşti şi distrugerilor însemnate. Este perioada războaielor antiotomane, când Transilvania este ameninţată de pericolul care vine de la sud. În acest context încep, în 1480, ridicarea fortificaţiilor cu valuri de pământ şi şanţuri în jurul aşezării, apoi sunt ridicate zidurile de piatră. Abia în 1534 se termină zidirea fortificaţiilor.
Printre obiectivele turistice, putem menționa Turnul Croitorilor, Turnul Trompeților, Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588) Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. Complexul Arhitectural Franciscan include biserica și mănăstirea franciscană, care, în jurul anului 1444, au fost construite de ordinul franciscan. Complexul adăpostește exponate de mare valoare: tezaurul de la Șeica Mică, tezaurul de la Panade, diverse piese de ceramică populară.
Stema municipiului Mediaș
Hotărârea nr. 827/2007 privind aprobarea stemei municipiului Mediaș, județul Sibiu
Descrierea stemei
Stema municipiului Mediaș si Ighișu Nou ce aparține municipiului Mediaș, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile laterale rotunjite, de culoare albastră.
În scut se află palma dreaptă așezată orizontal, ce susține un butuc de viță-de-vie de aur cu trei ciorchini roșii.
Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu 5 turnuri crenelate.
Semnificațiile elementelor însumate
Palma dreaptă așezată orizontal semnifică dreptul de judecată al localității, drept primit ca privilegiu în Evul Mediu.
Vița-de-vie simbolizează bogăția viticolă a zonei.
Aceste elemente au fost identificate pe un sigiliu vechi datând din anul 1549.
Coroana murală cu 5 turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu.
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții