Biserica fortificată din Cristian
Istoric
Prima atestare documentară în anul 1223, sub denumirea latină Insula Christana. Se presupune că localitatea a fost colonizată la cererea regelui Ungariei Géza II, în cursul primului val de colonizări, între 1141-1161.
Biserica
Biserica evanghelică luterană din Cristian a fost construită pe locul unei bazilici romanice purtând hramul Sf. Servatius. Se mai păstrează câteva părți originale din secolul XIII și anume: etajele de jos ale clopotniței cu tribuna de la etaj, câteva travee cu bolți în cruce din nava laterală de N și urmele ferestrelor semicirculare ale navei centrale, astupate ulterior.
După mijlocul secolului XIV, partea de est a monumentului a fost extinsă cu un cor gotic flancat de altare laterale.
Spațiul central are trei travee, iar cele laterale au câte două travee și o înălțime ceva mai redusă.
Către sfârșitul secolului XV s-au reconstruit navele, realizându-se o hală amplă cu patru travee. Noua biserică hală în stilul goticului târziu a fost terminată în anul 1495. Din 1480 s-a păstrat un contract cu meșterul sibian Andreas Lapicida, referitor la lucrările de pietrărie.
Probabil că în secolul XIII biserica a fost înconjurată de o curtină simplă, pentru ca în jurul anului 1500 să fie transformtă într-o cetate puternică, la care fortificația este o incintă dublă ce urmează un traiect pentagonal neregulat și este întărită cu turnuri. Distanța păstrată între cele două ziduri este de 3 m.
În jurul anului 1550 a fost construită o incintă secundară, situată la N de incinta principală, iar în anul 1580 a fost construit turnul mare octogonal. Există opinia că acest turn ar fi fost la origine o veche capelă, transformată abia în secolul XVI.
În colțul de SE al casei parohiale, orientat spre incinta secundară, se mai păstrază un amvon de ciumă, din care preotul predica în vremuri de epidemii credincioșilor adunați sub cerul liber.
Stema comunei
Hotărârea nr. 970/2018 privind aprobarea stema comunei Cristian, județul Sibiu
Descrierea stemei
Stema comunei Cristian se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint.
În partea superioară se află o dangă pentru înfierat vitele, care este reprezentată de un cerc din care ies patru săgeți, de aur, așezate în cele patru puncte cardinale, cu vârful spre exterior.
În partea inferioară se află un monument alcătuit dintr-un postament paralelipipedic, peste care este așezat un obelisc; deasupra obeliscului pe un soclu este așezată o acvilă cu zborul luat, totul de aur.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate
Danga pentru vite, folosită din anul 1826, evocă marca juridică a comunei, perpetuată până în prezent.
Brâul undat face referire la hidrografia localității - râul Cibin, ce împarte comuna în două.
Monumentul simbolizează faptul că acesta a fost ridicat în memoria eroilor căzuți în cele două războaie mondiale.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții