Biserica evanghelică luterană din Păuca
Istoric
Prima atestare documentară a localităţii este relativ târzie, anul 1309, dovezi ale locuirii pe aceste meleaguri datează din neolitic. De fapt, ele sunt descoperiri substanţiale ce aparţin culturii Petreşti.
Dovezi materiale ale unei locuiri încă din neolitic au fost descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice făcute în anii 1965 - 1966 în locul numit "Hamm", în vestul localității, materialele găsite au fost identificate ca aparținând culturii Petrești.
Pe teritoriul localității s-au mai descoperit fragmente ceramice aparținând culturii Coțofeni, o oglindă scitică de bronz și vestigii de epocă romană. Tot aici s-au descoperit urme de construcții romane ce conțin cărămizi, țigle și olane, unele cărămizi având ștampila legiunii XIII Gemina.
În secolul al XIII-lea se ridică edificiul de cult cu hramul Sfânta Maria, în stil romanic, cu două turnuri pe fațada vestică, iar în secolul al XVI-lea , monumentul este transformat în stil gotic.
Biserica
Construcția bisericii a început undeva în secolul al XIII-lea, fiind înălțată în stil romanic. Se crede că biserica inițială avea două turnuri pe partea de vest, care au fost, mai târziu legate între ele, lăsând astfel impresia unui singur turn îngust cu baza dreptunghiulară. La începutul secolului al XVI-lea biserica a suferit unele modificări, fiind transformată din stilul romanic în cel gotic.
La 6 august 1910 un vânt puternic a doborât acoperişul cât şi o mare parte ale zidurilor turnului. La lucrările de renovare din acelaşi an, turnul dărâmat nu a mai fost reconstruit ci s-a prelungit doar acoperişul bisericii, astfel încât astăzi biserica nu mai are turn. Tot în anul 1910 s-a construit în partea de nord, lângă biserică, o clopotniţă din lemn.
În biserică se poate remarca un altar datând din anul 1907, care prin forma şi picturile sale poate constitui un obiect cu o valoare artistică şi istorică. În faţa altarului se află o placă de piatră de mormânt cu stema celui înmormântat şi cu o inscripţie latină parţial deteriorată, anul înscris pe aceasta fiind 1578.
Orga din biserică a fost construită în anul 1942, la fel ca multe altele din Transilvania, de către meşterul Wegenstein din Timişoara.
Biserica are astăzi numeroase probleme de structură, observându-se mai multe deteriorări ale zidurilor care pun în pericol construcția în sine.
Stema comunei
Hotărârea nr. 78/2014 privind aprobarea stema comunei Păuca, județul Sibiu
Descrierea stemei
Stema comunei Păuca și Bogatu Român, Broşteni și Presaca ce aparține reședința Păuca, potrivit anexei nr. 1.5, se compune dintr-un scut triunghiular roșu cu marginile rotunjite, cu vârful verde.
În mijlocul scutului se află un turn foișor cu o cruce treflată, de aur, flancat dreapta-stânga de câte un vrej cu ciorchine de struguri cu frunză, de aur.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate
Turnul foișor reprezintă locul unde se oficia odinioară serviciul religios.
Vrejurile cu ciorchini de struguri simbolizează bogăția viticolă a zonei.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții