Biserica evanghelică din Hamba 

Istoric

Prima atestare documentară Hamba provine din 1337.

Biserica

Biserica veche, construită, cel mai probabil în stil romanic, nu s-a păstrat. Actualul locaş de rugăciune este construit între anii 1829-1830. Însă, cu 81 de ani înainte, în anul 1749, a fost construită o altă biserică. Parohul din acele vremuri, Konrad, a constatat, la instalarea lui, existenţa unor ruine ale unei alte biserici. În acel an magistratul din Sibiu contribuie benevol cu o sumă "pentru biserica ruinată din Hannebach".

De la vechea biserică romanică se păstrează totuși elemente ale turnului, mai exact zidul nordic al actualei construcţii. Au fost descoperite resturi ale intrării romanice din partea de vest: un soclu de coloană cu o întărire, lucrată artistic, fiind "la modă" în acele vremuri. Partea inferioară a clopotniţei era deschisă în toate cele patru părţi. Deasupra parterului se mai înălţau două etaje romanice.

Între anii 1507-1509 se lucrează la clopotniţă. Comunitatea bisericească este ajutată din nou de cele Şapte Scaune prin repartizarea unor cantități de var. Turnul romanic este amenajat pentru apărare. Din această vreme datează etajele trei şi patru al clopotniţei construită din cărămidă. Cele patru intrări, din parter, se închid, prin zidărie şi se aplică patru întărituri, câte una la fiecare colţ (contraforturi). Probabil tot atunci clopotniţa a primit un acoperiş piramidal şi o galerie de apărare.

Orga a fost construită de fraţii Friedrich şi Wilhelm Maets din Biertan în anul 1837. Aceasta are 14 registre sonore, un manual şi un pedal. În prezent orga se află la Biserica Neagră din Brașov.

Pe spatele altarului, care astăzi nu mai există în biserică, era înscris anul 1844, anul construcţiei.


© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți