Biserica Evanghelică C.A
Biserica Evanghelică a fost construită între anii 1371-1520 în stil gotic și este una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania A fost ridicată pe locul unde exista o veche biserică încă din secolul 12. Cu o lungime de aproximativ 72 de metri și o lăţime de 22 de metri. Turnul bisericii are 73,34 m înălţime, este cea mai înaltă construcţie din Sibiu. Este al doilea turn cu ceas ca vechime din România. Ceasul actual datează din 1881. În anul 1490, Biserica a servit şi ca loc de înmormântare pentru primari, comiţi sau alte personalităţi sibiene. Acest obicei a fost interzis în 1796, singura excepție fiind a baronului Samuel von Brukenthal. În ferulă există o galerie de 67 de lespezi funerare, unice în România.
Interior
În colaterala nordică, ogivele se sprijină pe console cu motive vegetale, una dintre ele fiind decorată cu o mască umană. Pe cheile de boltă sunt reprezentați Maria și Iisus. Elemente sculpturale mai deosebite întâlnim și în nava laterală de sud. Aici cheile de boltă cu decor figurativ sunt cele cu imaginea lui Iisus, a mielului cu stindardul Agnus Dei și a lui Iisus cu cartea în mâna. Pe peretele de nord al corului se află o frumoasă frescă reprezentând Răstignirea, încadrata de un decor arhitectural în care sunt plasate o serie de personaje biblice și istorice. Pictura este executată de pictorul Johannes de Rozenaw în 1445, presupus a fi originar din Austria.
Specificații
Lungime 72 m, Înălțime 73,34 m, Lățime 22 m
Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România este unul din cele 18 culte religioase recunoscute în România. Această biserică îi cuprinde pe credincioșii luterani de limbă germană, în marea lor majoritate sași transilvăneni. Sediul acestui cult este la Sibiu.
Inițial sediul Bisericii Evanghelice s-a aflat la Biertan, (judeţul Sibiu) timp de 300 de ani, între 1572 - 1867, scaunul episcopal a fost transferat la Sibiu, unde se află în prezent.
Vezi lista episcopilor evanghelici de confesiune augustană ai Transilvaniei. Aici
© Sibiu - Atracţii Turistice Termeni și condiții